Radionica „Podsticanje zapošljavanja mladih“

U radnim prostorijama GIZ-a u Beogradu, sastali su se partneri  projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ u cilju zajedničke refleksije i planiranja projektnih aktivnosti. Zajedno sa oko 50 učesnika i učesnica razmenjivale  su se informacije i diskutovalo o rezultatima koji su do sada postignuti, kao i o novinama i promenama koje su se u međuvremenu desile. Na osnovu toga, sagledani su  i dogovoreni prioritete rada u narednom periodu, odnosno do kraja 2017. godine.

Među učesnicima i učesnicama bili su predstavnici i predstavnice Ministarstva omladine i sporta, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje, srednjih stručnih škola, kancelarija za mlade, Udruženja romskih studenata, Centra Inventiva, Deli prostora za kreativno delovanje i predstavnica grada Leskovca ispred Odeljenja za društvene delatnosti I lokalni razvoj Kancelarija za lokani razvoj.
Jedan od ključnih segmenata održane radionice se odnosio na predstavljanje projektnih aktivnosti u oblasti uspostavljanja dijaloga o zapošljavanju mladih i kreiranja i primene aktivnih mera zapošljavanja. Učesnice i učesnici su imali priliku da postave pitanja i tako nešto više saznaju o šest područja projektnog delovanja: karijerno vođenje i savetovanje, stručne obuke, pružanje podrške poljoprivrednim zadrugama, dijalog između srednjih stručnih škola i poslodavaca, jačanje hub-ova i podrška razvoju međuopštinske saradnje u kreiranju politike zapošljavanja.
Nakon ovog segmenta, usledio je najdinamičniji deo radionice u okviru kog su učesnici i učesnice podeljeni u radne grupe razmatrali predstavljene modele dijaloga i aktivnih mera zapošljavanja, odnosno razvojni potencijal modela, izazove u njihovoj primeni, te naredne korake koji mogu doprineti njihovom jačanju i unapređenju. Grupni rad je bio propraćen panel diskusijom u okviru koje je svaka radna grupa podelila rezultate do kojih je došla, na osnovu čega su izvedeni zaključci i definisani dalji pravci projektnog delovanja.