Na krilima mašte

U pečenjevačkom domu kulture „Tihomor Rakić Veljko“  postavljena  je izložba 50 slika koje su naslikali učenici  (od petog do sedmog razreda) osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca.

Konferencija za medije je održana 4. oktobra 2017. godine,  u holu Doma kulture u Pečenjevcu. Pored organizatora, zvanica, učesnika kolonije i medija, bilo je zapaženo učešće dece školskog uzrasta. Otvarajući izložbu Bojan Tojaga, šef odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Gradske uprave Leskovca  je istakao da je ova manifestacija prevazišla granice ovog kulturnog prostora.
Grad Leskovac i njegovo rukovodstvo, pored velikih kulturnih manifestacija : LIFFE, LEDAMUS i  STRINGS prepoznalo je i podržava značajne lokalne kulturne projekte kao što je dečija likovna kolonija „Na krilima mašte - Vlasina 2017“. Bojan Tojaga je  predložio da se likovnoj koloniji doda novi impuls tako što će se , od naredne godine , broj  talentovane dece   udvostručiti .
Radovi naših najmlađih umetnika , njih dvadesetdvoje nastali  su pod budnim okom mentora i instruktora slikara i freskopisca Dejana Nedeljkovića.  Dečija  slikarska  kolonija  je  organizovana na Vlasinskom jezeru od 4. do 9.  jula 2017. godine. 
Pedeset slika  krasiće pečenjevački Dom kulture od 4. oktobra 2017. godine, i biće stalna postavka do  sledeće slikarske kolonije. Narednih dana slikarski radovi  biće izloženi u maloj sali   Doma kulture i mogu ih pogledati svi koji su zainteresovani za dostignuća naših slikarskih nada. 
Prve slikarske kolonije najmlađih slikara bile su organizovane u  manastiru Presvete Bogorodice u Golemoj Njivi  sredinom devedesetih a sve ostale su organizovane u prelepom ambijentu Vlasinskog jezera . 
Dečija slikarska kolonija ima veliki  značaj za  kulturu ovog kraja . Gosti kolonije su nekada bili istaknuti slikari, pesnici,  pisci  kao što su : Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić i Raša Popov koji su razgovarali sa decom , otvarali im  nove  umetničke vidike  i podsticali da na krilima mašte  putuju do neslućenih visina.  Grad Leskovac je za dečiju slikarsku koloniju i izložbu  izdvojio 400.000 dinara . 
 
Jedna od nagrađenih,  na ovoj svojevrsnoj interaktivnoj slikarskoj  radionici, je Aleksandra Stevanović iz Gornje Lokošnice , učenica sedmog razreda škole u Razgojni , koja je dobila diplomu za najboljeg umetnika. Na izložbi je zastupljena sa tri slike. Do sada je, već, organizovala četiri samostalne izložbe, dve u Leskovcu, po jednu u Pečenjevcu i Brestovcu. Ova trinestogodišnjakinja je odličan đak i namerava da nastavi školovanje i usavršava svoj  slikarski talenat . Slika prirodu i u njoj nalazi  neiscrpnu inspiraciju. 
 
Za učesnike kolonije, učesnike na takmičenju pesnika i recitatora i njihove nastavnike srpskog jezika biće organizovana nagradna  ekskurzija u okviru koje  će posetiti manastire Žiču i Studenicu.