Studijska poseta Hrvatskoj

Grad Leskovac je kao jedan od šest najaktivnijih gradova u Srbiji, u oblasti sprovodjenja sistema energetskog menadzmenta, u periodu od 12- 15.novembra, bio gost u Republici Hrvatskoj sa ciljem unapređenja institucionalnih kapaciteta u oblasti energetskog menadžmenta i energetske efikasnosti primenom dobre prakse iz Hrvatske.

Radnici Grupe poslova za energetsku efikasnost u okviru Odeljenja za drustvene delatnosti i lokalni razvoj su posetila Zagreba, Varaždin i Koprivnicu.
Osnovni cilj posete je bio upoznavanje energetskih menadžera iz Hrvatske i Srbije, razmena iskustava o upravljanju energijom korištenjem Informacijskog sistema za energetski menadzment (ISEM) i iskustva u razvoju i implementaciji projekata štednje energije.
Ova poseta je bila prilika da učesnici razmene mišljenja i iskustva sa kolegama iz Hrvatske, kao i da se  inicira eventualna saradnja u ovoj oblasti. Tokom posete održani su sastanci i diskusije sa predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjever, Sveučilišta Sjever, firme Mipcro doo (primena ESCO modela), firme Ekonerg i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Posebna pažnja bila je  posvećena iskustvima u uspostavljanju i funkcionisanju automatskog dostavljanja podataka u Informacioni sistem za energetski  menadžment  i premena ESCO modela.
Poseta je organizovana u sklopu UNDP/GEF Projekta: “Uklanjanje prepreka za promociju i podršku sistema energetskog menadžmenta u opštnama Republike Srbije“ (eng. Removing Barriers to Promote and Support Energy Management Systems in Municipalities throughout Serbia” ) kojeg ispred Ministarstva rudarstva i energetike sprovodi Program Ujedinjenih nacija.
Pored predstavnika iz grada Leskovca poseti su prisustvovali i predstavnici lokalnih samouprava iz Niša, Novog Sada i Bačke Palanke.